Tökös, rizses, csípős lecsóról álmodom, roppanós héjú, puhabelű fehér kenyérrel, diófa árnyékában, rubinvörös kadarkával a pohárban.
A legjobbak szekszárd környékéről kerülnek elő, nem a tanninos mélységekért szeretjük ezt a fajtát, annál inkább hangsúlyos a jobb palackok esetében a fűszeresség és a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, jellemzően nem veri agyon az alkohol és (szerintem) kifejezetten jól áll neki ha egy kicsit túlhűtjük.
Eszterbaueréknál évszázadokon átnyúló családi tradíció a borkészítés, évről-évre előkerül valami említésre méltó a pincéből, alsó és felsőpolcos tételekből is vannak remek boraik. Reménykedtem benne, hogy a szekszárdi borvidék egyik ikonikus szőlőfajtájából is kihozták a legtöbbet.
Illata erősen fűszeres-likőrös, kissé fanyar, adja a bogyósokat, málnaszörp, meggy és a végén a háttérből előtűnő florális jegyek (rózsa, viola?). Emelem poharam... Szájban is uralja a fűszeresség, a friss gyümölcsök jól kiegészítik, egyensúlyban van, a savak nem harapnak, az alkoholt szinte nem is érezni. Több kadarkát is leemeltem mostanában a polcról, ez volt az első a sorban, így hát azt kívánom ennél ne legyen rosszabb.
Kiváló ital, a mi teraszunkon biztosan a nyár egyik slágere lesz, ezt a palackot az Auchanban lőttem 1289-ért akcióban (nagyon hamar le is szedték a polcot), a termelőnél 1890/palack, ennyiért is vastagon megéri. Nálam 6 pont és forza nyár! A címkedizájn és a hozzá kapcsolódó történetek külön megérnek egy misét.
Alc.: 12,5%
Eltarthatóság: maximum 1-2év, de minek?